Byta bilbatteri

byta-bilbatteri

Byta bilbatteri

Bilbatteriet är själva hjärtat i bilens motor och är en av de viktigaste komponenterna för att bilen eller fordonet ska fungera. Som bilägare har du säkert känt en oro över främmande ljud från motorn eller att när du vrider om nyckeln så händer det ingenting. Om motorn låter annorlunda eller om du märker att det blinkar till i instrumentpanelen, så brukar det ha att göra med batteriet. Att byta batteri kan verka skrämmande för många, men som tur väl är så är det inte så svårt att byta batteri i en bil.

När du håller på att mecka med bilen, så är ett tips att även se över resterande bildelar och exempelvis kontrollera ditt hel och halvljus, så att det fungerar ordentligt.

Hur länge håller ett bilbatteri?

Först och främst bör du göra ett bilbatteri test genom att ladda bilbatteriet innan du väljer att ta loss och byta ditt batteri. Det är väldigt vanligt att det räcker att ladda batteriet för att få det att fungera, men det är en metod som funkar för stunden och som faktiskt kan fungera om och om igen beroende på hur nytt ditt bilbatteri är. Dock är det i slutändan inte en optimal lösning och det lär bli att du tillslut kommer att bli tvungen att byta bilbatteri.

Om du behöver byta batteri kan du antingen föra det på egen hand eller så tar du kontakt med en auktoriserad bilverkstad som kan hjälpa dig. Då en bilverkstad generellt sett har reservdelar som bilbatteri på plats, så kan det vara smidigt att ta hjälp av en bilverkstad för att få ordning på batteriet och för att få ordning på allting direkt på plats.

byta-bilbatteri
Byta bilbatteri

Väljer du att ge dig på att byta bilbatteriet på egen hand, så kommer här en steg för steg-guide som du kan ha som hjälp när du ska göra bytet.

Börja med att koppla bort kabeln från minuspolen på den negativa terminalen – Kabeln med minustecken på. Beroende på hur batteriet är format och hur det är monterat, så kan du behöva en skiftnyckel för att lossa på kabeln och batteriet.

Koppla bort den kvarvarande kabeln från den positiva terminalen – kabeln med plustecken. Om du använder skiftnyckeln eller någon annat verktyg, se till så att metallen inte kommer i kontakt med terminalen eftersom den antänds vid kontakt.

Lossa på batterihållaren och kontakterna som hör till batteriet.

Ta försiktigt ut batteriet. Ett bilbatteri kan vara lite otympligt och väga en del, så var beredd på att det kan bli tungt.

Placera batteriet bredvid på en säker plats.

Dags att sätta i ett nytt bilbatteri

Först och främst bör du rengöra klämmorna. Försök att få bort eventuell rost, smuts eller skräp från klämmorna. Du kan också rengöra batteripolerna för att hjälpa batteriet att få kontakt vid antändning..

Lyft upp det nya batteriet och sätt i det i hållaren.

Säkra batteriet och montera fast det som det andra batteriet var monterat när du tog loss det.

Anslut först den positiva terminalen igen.

Anslut sedan den negativa terminalen igen.

Nu har du bytt ditt batteri och då är nästa steg att se om det fungerar som det ska. Testa att starta bilen och se om elektronik och motorn reagerar när du vrider om bilnyckeln.

byta-bilbatteri

Om allting är som det ska, så ska bilen och bilbatteriet fungera tillsammans och du kan använda bilen direkt. Skulle det vara så att du inte får kontakt med batteriet när du försöker starta, så är det bara att se över batteriet igen och repetera stegen. Det kan vara någon kabel som sitter löst eller någon plastbit som sitter för polerna, så det inte går att antända ordentligt.

När du ska byta ditt batteri, så finns det en del butiker där du kan köpa bilbatteri. Vi rekommenderar att du tar dig en titt hos både verkstäder och återförsäljare, som har ett brett utbud inom just bilbatteri och bildelar.

 

Om du vill läsa mer om hur man bäst tar hand om bilen, så rekommenderar vi att läsa ett av våra senaste inlägg här.

Leave a Reply