Hur gör man rent vindrutetorkare?

Om dina vindrutetorkare inte tar bort regn, slask eller snö lika effektivt som de borde, är ibland en snabb rengöring allt du behöver. Att rengöra vindrutetorkare tar sekunder, men kan dramatiskt förbättra din säkerhet på vägen – genom att ge dig en kristallklar bild av vad som finns framför dig (och bakom dig).

Vi har alla haft den där skräckfyllda känslan av att vindrutetorkarna inte verkar fungera som de ska mitt under en plötslig hällregn. Det är en skrämmande situation att befinna sig i, men lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att råda bot på det – och det handlar om rengöring. I den här expertguiden beskriver jag de steg du bör följa när du rengör dina vindrutetorkare och vad du ska göra om de behöver bytas ut.

Vad du behöver för att rengöra dina vindrutetorkare

För att rengöra dina vindrutetorkare behöver du:

  • Trasor, en svamp eller hushållspapper
  • En hink med varmt, såpigt vatten eller spolarvätska
  • Rengöringssprit

Innan vi börjar med rengöringen, oavsett vad du gör, bör du inte rengöra dina vindrutetorkare med WD40, någonsin. WD40 är ett vattenavvisande medel som, om du använder det på dina vindrutetorkare, kommer att lämna ränder och märken och inte ta bort regnet, men kommer att göra det värre. Du har blivit varnad!

Steg för att rengöra dina vindrutetorkare

Steg 1: Tvätta din bil och vindruta Använd varmt såpigt vatten, en slang eller högtryckstvätt för att ge din bil – och speciellt vindrutan – en ordentlig tvätt.

Steg 2: Lyft upp vindrutetorkararmarna Dra tillbaka vindrutetorkararmarna och lås dem på plats. De bör stanna uppe på egen hand, vilket ger dig chansen att rengöra dem. Om inte, håll dem på plats medan du torkar av dina torkare.

Steg 3: Torka av torkarna Lägg till lite varmt såpigt vatten till din trasa, svamp eller hushållspapper och glid försiktigt upp och ner längs torkarbladet. Om du har tillgång till det, är outspädd spolarvätska också en effektiv rengörare.

Gummit kan vara skört, så var försiktig så att du inte skadar det eller drar av det. Om du använder hushållspapper, kasta dem efter varje drag upp eller ner på torkaren.

Fortsätt torka tills det inte finns någon smuts kvar på din trasa, svamp eller hushållspapper.

Steg 4: Rengör resten av torkarna Ibland är det inte torkarbladen som orsakar ränder, utan en trasig mekanism som får bladet att fastna på vindrutan.

Använd varmt såpigt vatten för att rengöra torkararmarna och mekanismen. Rensa bort all smuts, skräp eller eventuella hinder som kan få dina torkare att inte fungera korrekt.

Steg 5: Ta bort såpvattnet med rengöringssprit Det är viktigt att ta bort eventuella såprester som kan vara kvar innan du använder torkarna, så ge dem en sista torkning med rengöringssprit.

Att rengöra vindrutetorkare med T-Röd rekommenderas inte.

Kan jag rengöra mina vindrutetorkare med ättika?

Det finns massor av artiklar online om att rengöra dina vindrutetorkare med ättika och det fungerar verkligen.

Istället för att använda varmt såpigt vatten för att rengöra dina blad, kan du använda en blandning av vatten och ättika istället. Ättika- och vattenblandningen rengör torkarbladets gummi. Den mjukar också upp det, vilket gör det lämpligt för torkarblad på bilar som kan ha stått stilla ett tag.

Om du väljer att använda ättika för att rengöra dina vindrutetorkare, behöver du torka av dem med en fuktig trasa för att ta bort ättikablandningen innan du börjar köra.

Vad ska man göra om man behöver byta ut vindrutetorkarna?

Att rengöra dina vindrutetorkare är en tillfällig lösning som kan ge en strimfri finish för din vindruta. Men, oavsett hur mycket du tvättar dina vindrutetorkare, kommer de att behöva bytas ut någon gång.

Min personliga erfarenhet av rengöring av vindrutetorkare har varit blandad. Det finns dagar då jag verkligen är tacksam över att ha rena vindrutetorkare, särskilt under Sveriges oväder, när det är viktigt att ha perfekt sikt. Men det finns också tider då rengöring inte är tillräckligt bra och torkarna behöver bytas ut. Då brukar jag anlita en flyttstädare i Skövde för att hjälpa mig med det.

För mig är det viktigt att hålla vindrutetorkarna rena för att jag ska kunna se klart när jag kör. Jag uppmuntrar alla att försöka rengöra sina vindrutetorkare regelbundet och att byta ut dem när det behövs.

FAQ

Fråga: Hur ofta bör jag rengöra mina vindrutetorkare? Svar: Det är bra att rengöra dina vindrutetorkare minst en gång i månaden för attbibehålla deras effektivitet.

Fråga: Kan jag använda ättika för att rengöra mina vindrutetorkare? Svar: Ja, en blandning av vatten och ättika kan effektivt rengöra vindrutetorkare och mjuka upp dem, speciellt om de har stått stilla ett tag.

Fråga: Varför bör jag inte använda WD40 för att rengöra mina vindrutetorkare? Svar: WD40 är ett vattenavvisande medel som lämnar ränder och märken på vindrutan och förvärrar snarare än förbättrar torkarnas effektivitet.

Fråga: Hur vet jag om mina vindrutetorkare behöver bytas ut? Svar: Om du märker att dina vindrutetorkare inte fungerar så effektivt som de borde, även efter rengöring, kan det vara dags att byta dem ut.

Fråga: Vad ska jag göra om mina vindrutetorkare behöver bytas ut? Svar: Du kan byta ut vindrutetorkarna själv eller anlita en professionell tjänst för att hjälpa dig. Om du inte är bekant med processen, rekommenderar jag det senare alternativet för att säkerställa att jobbet utförs korrekt.

Fråga: Vilka är stegen för att rengöra vindrutetorkare? Svar: Stegen inkluderar att rengöra bilen och vindrutan, lyfta vindrutetorkararmarna, torka av torkarna, rengöra resten av torkarna och slutligen avlägsna såpvattnet med rengöringssprit.

Slutligen, glöm inte att vindrutetorkare är en viktig del av din bil. De spelar en stor roll för din säkerhet på vägen. Så, ge dem lite kärlek och omsorg de förtjänar genom att rengöra dem regelbundet. Även om det kan verka som en liten sak att göra, kan det göra en stor skillnad när det kommer till att köra säkert under dåligt väder. Ta hand om dina vindrutetorkare, och de kommer att ta hand om dig på vägen!

vindrutetorkare