Så lyckas du med en säker åktur när du har barn i bilen

Säker åktur

Säker åktur

Att följa riktlinjerna för bilsäkerhet för barn hjälper försäkra att du får en säker åktur med barn i bilen. Här är några bilsäkerhetstips som alla föräldrar bör känna till:

1. Använd bilbarnstolar på rätt sätt

Lämplig användning av bilbarnstolar innebär att se till att dina barn sitter ordentligt fastspända i bältesstolar, bilbarnstolar eller säkerhetsbälten, beroende på deras ålder, vikt och längd. Använd bakåtvända bilbarnstolar för dina barn från födseln tills de är två till fyra år gamla. Framåtvända säten är för dem som har vuxit ur det bakåtvända sätet och kan användas tills de är minst fem år gamla.

Använd en säkerhetsförstärkare för dem som har vuxit ur det framåtvända sätet och spänn fast dem med ett säkerhetsbälte tills säkerhetsbältet kan passa ordentligt utan boostern. Detta händer när ett barn är mellan nio och 12 år.

2. Aktivera alltid barnsäkerhetsspärren

Att aktivera alla barnsäkerhetslås på fönster och dörrar säkerställer att barnen inte öppnar dem när bilen rör sig, vilket undviker skador och andra farliga förhållanden. Även om de oavsiktligt kan utlösa de elektriska fönsterhissarna, klämma fast sina händer, fingrar, armar eller till och med huvudet och orsaka skada. Det är därför det är viktigt att se till att alla bilfönster och dörrar är ordentligt säkrade.

3. Låt inte dina barn äta i bilen

Även om det kan verka oundvikligt att äta mellanmål i bilen, kan det vara farligt att låta barnen äta, särskilt när du kör. Till exempel, om ditt barn börjar kvävas av mat när du är på en gropig väg, kanske du inte märker det omedelbart, och det kan vara dödligt. Om de måste äta mellanmål, överväg att stanna någonstans säkert så att du kan tillåta dem att äta sin mat på ett säkert sätt.

4. Dubbelkolla installationsprocessen för bilstolen

Felaktig eller lös montering av en bilbarnstol kan vara farlig. Det är därför du först bör lära dig installationsprocessen för stolen innan du gör det själv, för att skydda ditt barn. Läs noga igenom bilbarnstolens manual tillsammans med din bils manual för att lära dig hur du säkert kan installera bilbarnstolarna och undvika kostsamma misstag. Du kan också överväga att ha en professionell stolsinstallation för att säkerställa bilbarnstolens säkerhet.

5. Håll bilen ren

Att spänna in din unga betyder inte alltid att den är säker. Detta beror på att de kan fortsätta att försöka nå ut till saker nära dem. Att rengöra din bil hjälper dig att bli av med farliga föremål, inklusive de minsta saker som ett barn kan svälja. Att hålla din bil ren försäkrar dig om att de är säkra från sådana föremål.

6. Undvik distraktioner när du kör

Att undvika distraktioner under körning är en högsta säkerhetsregel som varje förälder bör följa. Distraherad körning kan leda till olyckor, äventyra dina barns liv och utsätta dem för potentiellt allvarliga skador. Se till att eliminera alla distraktioner och fokusera på vägen.

7. Se till att bilens belysning är tillräcklig i vintermörkret

Bilens belysning oftast glöms bort då man som förare antar att de inbyggda billampor bör räcka. Men det är inte alltid detta är fallet. Till exempel när du kör under mörka årstider kan vissa landsvägar vara helt mörka utan vägbelysning och faror kan dyka upp oannonserade. Då kan det vara bra att bilen har utrustats med rätt typ av ljus som skiner upp de mörka vägarna.

Summering

Att köra bil med barn kan vara knepigt, så du bör vara försiktig och ansvarsfull. Använd ovanstående tips för att hålla bilen säker för dina små.

När du vet hur du kan köra säkert med barn i bilen är tiden mogen för lite Bilsemester i Sveriges Historia. Glöm inte heller att hålla dig uppdaterad heller med senaste utvecklingen på säkerhet.