Vad gör man om garagedörren slutar fungera?

Jag är ingen expert på att reparera garageportar, men jag har haft min beskärda del av erfarenheter med dem. Det var en gång, mitt i den svåra svenska vintern, när min trädgaragedörr helt plötsligt vägrade att öppna sig. Låt mig säga, att försöka dra ut bilen genom en fastkilad garagedörr mitt i en snöstorm är inget jag rekommenderar till någon. Det var just då jag började sätta mig in i ämnet om reparationer av garagedörrar. Nu vill jag dela med mig av mina kunskaper till er, så ni inte hamnar i samma klämma som jag gjorde.

Så, vad gör man när garagedörren slutar fungera? Kanske har du en trädgaragedörr som jag, och behöver reparera paneler vid något tillfälle. Saker händer. Lyckligtvis borde du kunna reparera det mesta av skadan eller panelen som behövs, även för en trädgaragedörr.

 

Vad kan skada träpaneler på en garagedörr?

Först och främst behöver du förstå var skadan på dina trägaragedörrar kommer ifrån. Vad ska du vara uppmärksam på?

  1. Dåligt eller föränderligt väder: Vädret är garagedörrarnas största fiende. Trä är känsligt för väderförändringar, och detta kan vara nog för att orsaka problem. Om vatten tränger in i det, kan det börja ruttna eller spricka. Om det lämnas tillräckligt länge kan det till och med påverka hur dörren är balanserad. Du måste ta itu med detta snabbt för att förhindra att det blir värre.
  2. Skadedjur: Skadedjur är ett annat stort problem med trädörrar. Du måste vara vaksam oavsett vilket material din garagedörr är gjord av, eftersom de älskar att ta sig in i garage och bygga bo, ostörda. Om du har en trädörr kan de lätt gnaga sig igenom och ta sig in. Dessutom är du sårbar för skadedjur som termiter, som matar på trä.
  3. Slag: Precis som med alla garagedörrspaneler kan trä skadas om något slår till det med tillräcklig kraft. Till exempel kan en vilsekommen fotboll slå till dörren, eller du kan av misstag backa in i den med din bil. Om det händer behöver du reparera skadan.

Hur man reparerar träpaneler på en garagedörr

Har du fått skador på din garagedörr? Oroa dig inte, eftersom de flesta skador enkelt kan repareras utan att behöva byta ut dörren själv.

För att byta ut en panel, måste du börja från insidan. Skär ut kvartsrundningen från insidan med en mattkniv och ta bort alla fyra lister. När de är borttagna kan du slå ut den skadade panelen med en hammare.

Smörj hårdvara: Smörjning är viktig för alla garagedörrar. Varje år måste du smörja med ett litiumbaserat fett och täcka all hårdvara för att förhindra rost och annan skada.

När du ska byta ut garagedörren I vissa fall kommer din trädgaragedörr att ha tagit mycket skada. När det händer måste du överväga om det är bäst att byta ut själva dörren, snarare än att byta ut panelerna.

Till exempel, har flera paneler skadats? Har trädröta fått sprida sig, eller har oupptäckt vattenskada spruckit och krackelerat dörren, så kommer det inte att vara något du kan fixa. Det är bättre att byta ut dörren helt och hållet och börja om med en ny.

Dessutom måste du tänka på dörrens ålder. En trädgaragedörr kan hålla någonstans mellan 15 till 30 år, beroende på hur bra du tar hand om den. Jag stod där en dag, ansiktet tryckt mot mitt garage, stirrande på min vackra trädörr som plötsligt verkade ha slutat fungera. Vi har alla varit där, inte sant? Den fruktade dagen då du kommer hem från jobbet, och din tillförlitliga gamla garagedörr bara vägrar att öppna sig. Det finns inget värre än att stå där, hjälplös och frustrerad, utan en aning om vad man ska göra. Så låt oss prata om det idag, vad gör man när garagedörren slutar fungera?

Identifiera orsaken till problemet med din garagedörr

För att kunna lösa problemet behöver du först identifiera orsaken. Vad kan det vara som skadar dina trädpaneler på garagedörren?

Det kan vara dåligt eller föränderligt väder. Trä är känsligt för väderförändringar, och om det får in vatten, kan det börja ruttna eller spricka. Om det lämnas tillräckligt länge, kan det till och med påverka hur dörren är balanserad.

Skadedjur kan också vara ett stort problem med träddörrar. Skadedjur älskar att bosätta sig i garage, ostörda. Om du har en trädörr kan de lätt gnaga sig igenom och ta sig in. Dessutom är du sårbar för skadedjur som termiter, som äter på trä.

Slagsskador är också en möjlig orsak. Precis som alla garagedörrpaneler kan trä skadas om något träffar det med tillräckligt mycket kraft. Till exempel kan en bortsprungen fotboll träffa dörren, eller du kan råka backa in i den med bilen.

 

 

Lös problemet med din trasiga garagedörr

Nu när vi har identifierat orsakerna, låt oss gå igenom hur man faktiskt fixar dessa paneler.

Om du har lidit skada på din garagedörr, finns det ingen anledning till oro, eftersom de flesta skador kan lösas ganska enkelt utan att behöva byta ut dörren helt.

För att byta ut en panel behöver du först jobba inifrån. Skär bort kvartsrundan från insidan genom att skåra den med en hobbykniv, och ta bort alla fyra bitar av list. När de är borta kan du slå ut den skadade panelen med en hammare.

Smörjning är också nödvändig för varje garagedörr. Varje år behöver du smörja med ett litiumbaserat smörjmedel och täcka all maskinvara, för att förhindra rost och annan skada.

När är det dags att byta ut garagedörren?

I vissa fall har din trägaragedörr tagit mycket skada. När det händer behöver du överväga om det är bäst att byta ut dörren i sig, istället för att byta ut panelerna.

Till exempel, har flera paneler skadats? Har trätrötthet tillåtits spridas, eller har oupptäckt vattenskada spruckit och spräckt dörren? Detta kommer inte att vara något du kan fixa. Det är bättre att byta ut dörren helt och hållet och börja om med en ny.

Du behöver också överväga dörrens ålder. En trägaragedörr kan hålla var som helst från 15 till 30 år, beroende på hur väl du tar hand om den. Om den närmar sig slutet av sin livslängd, kan du bestämma dig för att byta ut dörren istället för att försöka lappa ihop skadan.

Om du någonsin är osäker kan du alltid fråga en garagedörrsreparationsexpert att hjälpa dig. Var inte rädd för att använda experter när du behöver dem. Till exempel kan du besöka dessa snickarna i Mariestad om du behöver hjälp.

garagedörr

Gör det själv

I fortsättningen av artikeln kommer vi nu att titta på vissa DIY (gör-det-själv) tips, men kom ihåg att några saker bör lämnas till experterna. Detta är inte bara för att upprätthålla din garagedörr på bästa sätt, utan också för att garantera din säkerhet.

Jag att dela med mig av sju punker man bör och inte bör göra i garagedörrreparationer.

1. Gör: Minska Öppnings- och Stängningsljudet. Du kan minska ljudet från en bullrig garagedörr på egen hand, men knepet kan vara att hitta orsaken. Du kan uppdatera rullarna från stål till nylon, eftersom friktionen av stålrullar på stålskenor är en vanlig ljudkälla. Du kan också smörja varje del om du hör skrikande ljud, och dra åt alla muttrar och bultar som kan skramla. Dessa bitar lossnar ibland över tid med rörelsen och vibrationen från dörren. Byt ut rostiga gångjärn och/eller andra rörliga delar, det är en vanlig orsak till en bullrig garagedörr. Men kom ihåg, en garagedörr kommer aldrig att vara perfekt tyst, men du kan minska ljudet med dessa knep.

1. Gör inte: Fixa en trasig fjäder. Varje garagedörr drivs på fjädrar, och ibland går en fjäder sönder. Du ska dock aldrig försöka fixa en eller båda på egen hand eftersom de håller en förvånande mängd spänning. Om en träffar dig med spänningskraften kan det orsaka allvarliga skador. Även om fjädern verkar ha förlorat all spänning efter att ha gått sönder kan den fortfarande hålla något tillbaka.

2. Gör: Öppna en Stängd Dörr. Om din garagedörr inte öppnas, finns det en bra chans att du kan fixa det själv. Först kontrollera dörrströmförsörjningen. Om dörröppnaren inte är ansluten till ström kan det vara problemet. Nästa steg är att kontrollera säkerhetsögonen. Dessa placeras en till två fot från dörrens botten på varje sida av den och ser ut som kameror. Säkerhetsögonen är mot varandra, så de kan upptäcka något som blockerar dörren och förhindrar att den stänger sig.

2. Gör inte: Fixa böjda eller trasiga rullar. Din garagedörr har rullar för att hjälpa till att öppna och stänga den smidigt. Om en rulle böjs, poppar ut eller på annat sätt går sönder kan du inte längre öppna dörren lätt – eller alls. Men det här är inte ett problem du ska fixa själv. Om det repareras felaktigt kan rullarna låta dörren falla på marken, eller värre, på dig. Ring professionell hjälp för detta problem.

3. Gör: Åtgärda en klistrande dörr. En garagedörr som installerats korrekt bör röra sig lätt längs skenorna, men du kanske märker att dörren klibbar eller blivit helt fast. Detta problem härrör ofta från en trasig rörlig del eller en böjd skena. Inspektera mekanismerna för att se till att de fungerar ordentligt och att det inte finns några hinder på vägen som hindrar dörren från att röra sig smidigt.

3. Gör inte: Räta en böjd spår. Spåret håller din garagedörr längs den korrekta banan för öppning och stängning. Om spåret blir böjt kan dörren inte längre öppna som den ska. Många saker kan böja ett garagedörrspår, till exempel en dörrfel, ett fordon som träffar dörren, eller något annat. Detta är en annan fix du inte kan göra själv – en professionelltekniker måste återgå till platsen för att räta ut spåret och säkerställa att dörren fungerar korrekt.

4. Gör: Kontrollera batterierna i fjärrkontrollen. Om du trycker på fjärrkontrollen och dörren inte rör sig, kanske det inte är dörren. Ibland är det bara fjärrkontrollens batteri som behöver bytas ut. Det är ett snabbt och enkelt steg att ta innan du antar att något är trasigt.

4. Gör inte: Att ignorera behovet av regelbundet underhåll. Garagedörrar behöver lite TLC för att fortsätta fungera som de ska. Detta inkluderar regelbunden rengöring och smörjning av rullar, spår och andra rörliga delar. Om du ignorerar dessa grundläggande underhållssteg kan du upptäcka att dörren inte fungerar som den ska och du behöver professionell hjälp för att fixa den.

Kom ihåg, om du någonsin är osäker, är det bäst att kontakta en professionell. Det kan vara frestande att försöka fixa problem själv, men utan rätt utbildning och erfarenhet kan det vara farligt och kan leda till allvarligare problem på lång sikt. Men genom att ta hand om din garagedörr och känna till vad du kan och inte kan göra, kan du hålla den i toppform i många år framöver.