Bilservice – Besiktning bil

bilservice - besiktning bil

Bilservice är viktigt för att din bil ska fungera ordentligt

När det kommer till bilservice, så kan du ta hand om bilens interiör relativt enkelt om du har rätt verktyg och vet hur auktoriserade verkstäder arbetar. Ta först bort alla mattor och skaka dem kraftigt. Använd sedan en kraftfull dammsugare med ett spaltverktyg och dammsug under och mellan sätena. Du kommer att bli förvånad över hur mycket smuts det är med i de insamlade soporna.

När interiören är så ren som du kan få med en dammsugare, se över din bilinredning. Produkten ZAP Eagle One Spot Cleaner är idealisk för att ta bort hårda fläckar, läskedryck och kaffe från dina mattor och bilbarnstolar. Spraya bara på önskat område och gnugga området med en stel hårborste. Följ detta med en ren handduk uppdelad i fyra delar och rengör området helt. Vrid trasan för att ta bort all smuts och låt den torka.

Därefter fokuserar du på de inre dörrpanelerna. Återigen, spraya fritt på ytan med produkter som exempelvis ZAP. Rengör panelerna med samma borste och torka dem med en handduk. Du kommer att bli förvånad över skillnaden på hur dina dörrpaneler kommer att se ut bara genom att använda en skrubborste. Använd denna metod på resten av interiören tills den är helt ren. När du har upprepat den här metoden flera gånger, så tar det inte mer än 30 minuter att rengöra hela interiören. Tänk på att prioritera din bilservice för att få en bättre fungerande bil.

Läs även Gammal bil – hur miljövänlig kan den bli?

bilservice - besiktning bil

Det är viktigt att göra
sin bilservice regelbundet

Nu när ytorna är rena bör du använda ett högkvalitativt skydd som förslagsvis produkten Eagle One som är en skyddande kräm. Eftersom detta är en kräm kan du styra mängden av den. Häll bara på en handduk och torka av det önskade området. Om du föredrar ett traditionellt sprutskydd, se till att placera det på en handduk och torka av det. Efter det är nästa steg att rengöra ytan med en ren handduk. Det får det verkligen att se professionellt ut.

Om det är så att du har en läderinredning gäller ovanstående metoder – OBS! Se bara till att du använder produkter som är speciellt gjorda för läder. Eftersom läder är en naturlig produkt måste du fylla på med oljor som har slitits bort av solens exponering. Se också till att de produkter du använder inte innehåller silikon eller alkohol. Dessa får lädret att torka ut och rengöringen misslyckas. Även om du kan använda läderprodukter på vinyl bör du inte använda vinylprodukter på läder.

Nu när bilen är som finast kanske du börjar fundera på att sälja den? – Vad är andrahandsvärdet på den egentligen? Läs mer om det här: Andrahandsvärdet på en begagnad bil (abbilverkstan.se)

Läs mer om det senaste inom bilservice på sportbilcenter.se.

Bilservice – Checklista

Batterier: Ett svagt batteri kan få dig att fastna i det som alltid verkar vara den sämsta tiden och platsen. Utbildade tekniker testar eller byter ditt batteri för att se till att det har tusentals energitimmar kvar.

Däck: Fel lufttryck kan äventyra körningen och hanteringen av ditt fordon. Om dina däck skriker medan du rullar, inspektera dem väl. Svenska Bilprovningen har visat att 54% av däcken var uppblåsta felaktigt vid en bilbesiktning.

Bromsar: Specialinspektion krävs för att säkerställa korrekt bromsprestanda. Det spelar ingen roll om du har ett bra däck och batteriet fungerar – om du inte kan stoppa bilen kommer du att ha stora problem. Ljudet av vibrationer, buller och rörelse av pedalen är alla tecken på en snabb kontroll av bromsarna.

Olja: Byte av olja och filter med rekommenderade intervaller minimerar motorslitage och minskar risken för interna skador. Utan olja kommer din motor att skära sig och bilen kommer att inte gå att använda.

Remmar och slangar: Remsbrott eller slangskador kan leda till motorskador och fördröjningar. Tekniker är utbildade och har rätt verktyg för att hitta sprickor och läckor som inte alltid är synliga för blotta ögat.

Strålkastare: Strålkastare med rätt syfte hjälper dig att se och att synas. Om de pekar för mycket uppåt eller nedåt, så hjälper de dig inte mycket. Strålkastare är mycket avancerade idag och det är viktigt att de ställs in ordentligt. Låt en utbildad tekniker ta hand om dina lampor och se över din bilbelysning.

Vätskenivåer: Låga eller höga vätskenivåer – inklusive kylvätska, servostyrning, växellåda och bromsvätskor kan påverka fordonets prestanda och säkerhet. Låga vätskenivåer kan förstöra din bil och göra att du får köpa en ny bil. Se alltid över vätskenivåerna när du gör din bilservice.

 

Läs mer om våra inlägg inom bilvård och bilservice här.

Leave a Reply