Hel och halvljus för bil

hel-och-halvljus-2021

Se till att du har fungerande hel och halvljus

Det är viktigt att se över sin bilbelysning och speciellt sitt hel och halvljus med jämna mellanrum för att du ska vara säker i trafiken och för att dina medtrafikanter ska kunna se dig tydligt i trafiken. Marknaden för hel och halvljus har vuxit och det finns många aktörer och typer av ljus att välja på.

Om vi börjar med den populära lampan Xenon, så är nackdelen att den inte håller lika länge som varken Halogenlampan eller LED som är två andra populära och generellt sett vanliga alternativ i trafiken. Däremot är fördelen med Xenon är dock ett kraftfullt och vitt, tydligt ljus som tänder upp vägen på ett exceptionellt sätt. Om vi går vidare till LED så är fördelen den långa tid som lampan håller innan den brinner ut. Varför det är så är för att dioder i LED belysning inte når samma värme som halogen och xenon och det ger dessa lampor förvånansvärt längre livslängd.

hel-och-halvljus-2021

Varför ska jag välja Xenon till mitt hel och halvljus?

Xenonljus är framtaget för att få fram ett kraftfullt ljus med en frekvens som innebär kort antändning. Namnet Xenonljus kommer ifrån ädelgasen Xenon som fyller urladdningsröret där källan till ljusskenet i Xenonljus skapas ifrån. Gasen Xenon används för att skapa en stor mängd ljus med minimal uppvärmningstid för antändningen. Något som talar för Xenon är att de är faktiskt inte drivna av bilbatterier som andra lampor. Xenonljusen behöver en elektronisk drift i form utav en ballast som förser lampan med ström och som är till för att antända urladdningen som är livsviktig för att ljuset ska fungera.

Varför ska jag välja LED till mitt hel och halvljus?

LED lampor har blivit allt populärare och är ett alternativ till Xenonlampor och tidigare nämnda Halogenlampor. LED ger ett mycket kraftfullare ljus än vanliga glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin intelligenta konstruktion. Det är som är bra med LED är att de har en mycket lång förbrukningstid som skiljer sig stort mot andra lampors förbrukningstid. Faktorer som gör att lampan håller är volymen värme som den utsätts för. LED ljus reduceras i värme mycket snabbare och det är viktigt att lampan är monterad rätt och LED lamporna passar med bilen för att motverka att lampan brinner ut.

LED är skapat för en lång livslängd och för att samtidigt leverera ett kraftfullt ljus. Varför den håller så länge är på grund av Dioden i LED lampan som är designad att minska sin strömförsörjning. En LED lampa förbrukar i snitt 10 gånger mindre ström jämfört med den traditionella glödlampan och har en antändning som är snabbare än glödlampan. Det är verkligen till sin fördel om du använder LED lampor till ditt bromsljus, då det verkligen är på liv och död kring hur snabbt ditt bromsljus antänds.

Vill du läsa mer om ljus, motorer och fordon, så gör du rätt i att göra ett besök hos tmpbil.se.

hel-och-halvljus-2021

Varför ska jag välja Halogen till mitt hel och halvljus?

Halogen är ytterligare ett alternativ till ditt hel och halvljus. Inuti halogenlampan finns en glödtråd som har en hög temperatur vid antändning och som skapar ett starkt ljus och en längre hållbarhet jämfört med en glödlampa. Halogenlampan är energisnål och har en mycket lägre strömförbrukning än en vanlig glödlampa.

Gasen Halogen skapar ett klart, varmt, vitt ljus med sin snabba antändning. Tipset är Halogenlampor om du har ett behov av att få liknande samma färger på dina ljus som Xenonljus. När det kommer till ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att designa glödtråden. Glödtråden är den mest vitala parametern för att få ett jämnt och bra ljusflöde när du använder lamporna. Med rätt positionering så slipper det resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt av väg och medtrafikanter.

Vill du läsa mer om ljus, så rekommenderar vi att du tar dig en titt på vårt senaste inlägg här.