Hitta det bästa extraljuset för ditt fordon

Extraljus, nbb Alpha 225

Det råder ingen tvekan om att det är en djungel där ute när det kommer till att hitta bra extraljus. Det finns en rad olika tillverkare och varumärken. Vilken teknik är bäst (LED eller Xenon)? Vilka typer är bäst (runda som nbb eller avlånga som Ledramper)? Vi har valt att fokusera nedan på tekniken och vilken teknik som rekommenderas starkast.

 

Extraljus med LED teknologi

Kärnan i LED är dess lysdioder som skapar ett starkt ljus med en väldigt låg energiförbrukning och som avger lägre utsläpp. Ljus och el i bilindustrin har idag blivit en viktig fråga och det har gett extra fokus på användandet av extraljus. Ljus av typen LED har en långsam förbrukningstid och lysdioderna inuti LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar, men vissa modeller har högre siffror än så. Vad som avgör hur lång livstid som lampan har är hur konstruktionen ser ut och hur effektivt den avleder värme.

Bland det som utgör hot för LED lampor är speciellt värmeutveckling och detta kan reducera lampans livslängd med upp till hela 80 %. Idag så har vi bättre teknik på tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag har en bättre design är vad de hade för bara ett par år sedan. En LED lysdiod är en typ av ledare som skapar ljus när ström passerar genom den och fungerar endast när ström flyter i en riktning. Eftersom det krävs relativt lite ström för att lysa upp en lysdiod, så är energin som går från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis Xenon extraljus eller halogen-lampor.

Extraljus med led har många fördelar när det jämförs med xenon extraljus. Kostnaden för effektiva lysdioder minskar varje år, vilket gör att allt fler väljer att uppgradera sina extraljus till LED. Tekniken i Led består av ett antal ljusemitterande dioder för att konvertera elektricitet från bilen till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och Halogen. Strömmen överförs från katod till anod som överförs genom ett material som aktiverar ljuset. Med samma ledare formas fotoner, som sedan lyser upp vägen framför föraren och bidrar till bättre sikt. Kom ihåg att värmen kan avgöra att livslängden på extraljusen blir längre eller lägre, då LED är väldigt ömtålig när det kommer till värme.

Extraljus med Xenon teknologi

Det är många som byter till xenon extraljus, men det är även många av dem som använder det, som i sinom tid kommer att växla till led extraljus. Skulle det vara så att du får tag i billiga xenon extraljus så kan det bli dyrt i längden.

Slutsats

Vill du lägga pengar på rätt produkt och söker efter ett skarpt, men är okej med att det kan bli kortvarigt, så bör du ta dig en extra titt på Xenon extraljus. Men är det så att du vill ha ett långvarigare alternativ, så är det rekommenderat att ta sig en titt på LED extraljus.