Elbil – Köpa elbil

elbil-köpa elbil

Elbil – Köpa elbil

Elbilar är innovativa, moderna och funktionella fordon. De kan minska utsläppen och till och med spara pengar.

När det kommer till att använda el som bränsle, så har bilar med elektrisk bränsletillförsel vissa fördelar jämfört med traditionella bilar med standardiserade, ”vanliga” motorer. Eftersom elmotorer reagerar snabbt är elbilen väldigt snabbstartad och har mycket bra vridmoment. Elbilar är ofta mer digitalt anslutna till skillnad från vanliga fordon. Med en enkel app, så kan du exempelvis söka på ”laddstation elbil” och få fram på en karta var det finns olika laddstationer.

När du kommer hem kopplar du in den i sin laddare och gör den redo för att användas nästa morgon. Eftersom el finns nästan överallt finns det flera alternativ för laddning: hemma, på jobbet eller via laddstation på vägen.

Vårt eviga beroende av bränsle till våra bilar gör oss bilförare sårbara världen över för stigande priser och störningar i oljebranschen. Dessa elektriska fordon hjälper till att minska hotet mot miljön och är ett bra alternativ till bensin och dieseldrivna fordon. De kan även minska växthusgasutsläppen, vilket bidrar till klimatförändringar och dimma, ökar folkhälsan och minskar skador på miljön. Att ladda sin elbil med förnybar energi, så minskar ytterligare dessa utsläpp.

Eftersom det funnits teknik som erbjuder det mesta till sina förare i traditionella fordon har elektriska fordon olika andra funktioner som kan tillgodose olika bilförares behov. En av huvudfunktionerna i ett elfordon är att föraren kan ansluta sig till en laddstation för att ladda. Detta skiljer dem från hybridelektriska fordon som har förbränningsmotorer som kompletterar batteriet men kan inte anslutas till el.

elbil-köpa elbil
Hur fungerar en elbil?

Det finns två typer av elektriska fordon: helelektriska fordon (AEV) och plug-in hybridelektriska fordon (PHEV). AEV inkluderar elektriska fordon (BEV) och elektriska fordon med bränsleceller (FCEV). Det vanligaste sättet att ladda sitt elektriska fordon är via elnätet, men båda typerna av elektriska fordon laddas delvis med, så kallade, regenerativa bromsar som innebär att de genererar elektricitet från en del av den koncentrerade energi som normalt går förlorad under en vanlig inbromsning på bränsledrivna fordon.

Allt fler har börjat tillverka elektriska bilar och idag finns det många stora och olika bilföretag på bilmarknaden som säljer eldrivna fordon. Ett urval av vilka märken som finns är BMW elbil, Kia elbil, Volvo elbil, Mercedes elbil, Toyota elbil.

Helelektriska fordon (AEV) kör endast på el. De flesta av dem räcker i 160 kilometer helt elektriska, medan vissa lyxmodeller sträcker sig ända till 400 kilometer. När batteriet blir urladdat tar det ungefär 30 minuter till nästan en hel dag (med laddning på nivå 1), beroende på typ av laddare och batteri, till att få det uppladdat igen.

Om den sträckan inte räcker kan en plug-in elbil (PHEV) vara ett bättre val. PHEV körs på el med kortare räckvidd på upp till 60 kilometer och slås sedan på när batteriet tar slut på bensindriven förbränningsmotor. PHEV:s flexibilitet gör det möjligt för bilföraren att använda el när det behövs. Att köra ett elektriskt fordon via elnätet minskar bränslekostnaderna, minskar oljeförbrukningen och minskar avgasrörets utsläpp jämfört med traditionella fordon.

När körsträckan är längre än det helelektriska bilens räckvidd fungerar PHEV som ett hybridelektriskt fordon, förbrukar mindre bränsle och avger mindre växthusgaser än traditionella bilfordon. Beroende på vilken typ av elektriskt fordon som det gäller, så kan förbränningsmotorn också driva bilen vid andra tillfällen, till exempel vid snabb acceleration eller vid användning av ett värme- eller luftkonditioneringssystem. PHEV kan också använda väte i bränsleceller, biodrivmedel eller andra alternativa bränslen som reserv istället för bensin.

elbil-2020

Typer av elbil

Elbilar (plug-in elektriska fordon) använder hela eller delar av sin energi från el som laddats upp via det allmänna elnätet. Det inkluderar elbilsmodellerna AEV och PHEV.

AEV:er (helt elektriska fordon) drivs av en eller flera elmotorer. De får ström via en nätverksanslutning och som laddar upp batteriet. De använder inga petroleumbaserade bränslen och släpper inte ut avgaser. AEV:er inkluderar elektriska fordon (BEV) och elektriska fordon med bränsleceller (FCEV).

PHEV:er (plug-in hybrid-elfordon) använder batterier för att driva elmotorn, ansluter till elnätet för laddning och använder bas eller alternativa bränslen för att driva förbränningsmotorn. Vissa typer av PHEV kallas också (EREV).

Det som de elektriska bilarna har gemensamt med “vanliga” bilar är att de är i behov av ett bra billjus som stärker deras framfart och som förbättrar körupplevelsen.

Är du mer intresserad av teknik rekommenderar vi att du läser mer på Den optimala Teknikbloggen.

 

Missa inte våra inlägg om bilvård, som du enkelt tar del av här.

Leave a Reply