Fördelar med att äga en elbil – vi listar de 7 främsta fördelarna!

Fördelar med elbil

Att äga en elbil kommer med massvis av fördelar. Många tänker nog främst på fördelen för miljön men faktum är att det finns många fler fördelar med elbilar än bara miljö-aspekten. Fortsätt läs vidare för att råda bot på alla de fördelar som finns med att äga en elbil.

Effektivare motor

Elmotorer är generellt mycket effektivare än förbränningsmotorer. De håller dessutom samma vridmoment från stillastående till högt varvtal. Det betyder att elbilen accelererar snabbare än den bränsledrivna bilen eftersom alla hästkrafter utnyttjas redan från start.

Elbilar är tystare

Elbilar har generellt en lägre ljudnivå jämfört med bränsledrivna bilar. Det medför att du slipper buller och störande ljud i kupén samtidigt som du ger omgivningen en trivsammare miljö.

Vissa elbilar är dock utrustade med en funktion som genererar ett speciellt ljud för att uppmärksammas av fotgängare och cyklister då det tysta ljudet annars kan innebära en risk om omgivningen inte hör dig.

De allra flesta klarar sig på räckvidden

En fördom många har gentemot elbilar är att man behöver ladda ofta och att man behöver stanna och ladda längs vägen. Men faktum är att statistik visar att 90 % av oss svenskar kör mindre än 10 mil om dagen. Med de flesta elbilarna på marknaden kan du köra mellan 30 och 50 mil utan att ladda och med vissa elbilar till och med ännu längre.

Räckvidden påverkas av batteriets kapacitet, din körstil, batteriets kapacitet men också temperatur och vägförhållanden.

Mindre underhåll

En elbil är utrustad med färre rörliga delar jämfört med en bränsledriven bil. Det gör att elbilen inte kräver lika mycket underhåll och ger därmed en lägre servicekostnad. Elbilen är heller inte lika beroende av oljebyten.

Mindre kostsamt

El är en billig resurs. Om vi jämför vad drivmedlet kostar till en bränsledriven bil jämfört med en elbil vinner elbilen med hästlängder. Kostnaden för en elbil ligger på omkring 1 – 2 kronor per mil. För en diesel- eller bensinbil ligger det på omkring 10 kronor per mil.

Priset för elbilen, på 1 till 2 kronor per mil, gäller om du laddar elbilen hemma och inte på en publik laddstation.

De allra flesta som skaffar en elbil investerar i en laddbox som gör att du kan ladda din elbil hemma precis när du vill. På www.laddningsbox.se kan du läsa mer och smidigt jämföra olika laddboxar som finns på marknaden.

När du installerar en laddbox hemma finns det dessutom ett bidrag du kan nyttja, eller närmare sagt en skattereduktion, som kallas Grön Teknik. Bidraget kommer från Skatteverket och ger dig 50 % avdrag på arbets- och materialkostnaderna när du installerar en laddbox i hemmamiljö.

Bonus Malus

Bonus Malus är ett system som ger miljöanpassade fordon en premiering i form av en bonus. Fordon med höga utsläpp belastas istället med högre skatt. Enligt Bonus Malus systemet kan du som köper en elbil få upp till 70 000 kronor i bonus.

Utöver detta är skatten för elbilar väldigt låg jämfört med bensin- och dieselbilar. Du som äger en elbil betalar endast en grundskatt på några hundra kronor per år.

De som äger en bensinbil som släpper ut över 90 gram koldioxid per kilometer bestraffas med en förhöjd skatt under de första tre åren.

En dieselbil är ännu värre. De som äger en dieselbil betalar ännu mer i skatt i och med miljö- och bränsletilläggen.

Mindre utsläpp – bättre för miljön

Är planen att investera i en ny bil är elbilen det bästa valet ur miljösynpunkt, utan tvekan. Detta eftersom elbilen inte genererar några avgasutsläpp, varken koldioxid eller kväveoxid.

Till och med om du räknar med utsläppen från elproduktionen vinner elbilen gentemot den fossildrivna bilen. Även om du räknar på bilens hela livscykel från produktion till skrot.

Vanliga frågor om elbilar

Tar det inte lång tid att ladda en elbil?

Att ladda din elbil fullt hemma via laddbox tar ungefär 6 till 10 timmar. Däremot kan du ladda bilen på natten när du förmodligen ändå ligger och sover. På det sättet har du en fulladdad bil varje morgon.

Är det bara de som bor i storstäder som kan ha en elbil?

Nej, det lönar sig att ha en elbil vart du än bor. Med de flesta elbilarna kommer du omkring 30 till 50 mil på full laddning och de allra flesta svenskar kör mindre än 10 mil om dagen.

Skulle elen räcka om alla bilar vore elbilar?

Många tror att elen inte räcker till om alla bilar vore elbilar. Det stämmer dock inte. Elbilar är så pass energieffektiva att den totala ökningen i elanvändningen inte skulle bli så stor. Skulle alla bilar bytas ut till elbilar skulle det motsvara ungefär 10 procent av dagens elanvändning.