Bättre billjus

billjus-2021

Förbättra ditt billjus inför 2021

Det är vanligare än du kanske tror att bilförare färdas runt i sin bil utan att vara uppmärksam på bilens halvljus och helljus förrän de går sönder och de står utan billjus. Ditt fordons halvljus och helljus skapar förutsättningen för din och dina medpassagerares säkerhet när ni är ute och kör mörkerkörning. Om ett fel uppstår på dina lampor är det en självklar process att köpa nya fungerande hel och halvljus.

På dagens marknad finns det gott om alternativ till en uppgradering. Om det skulle vara så att du skulle endast byta från en gammal halogen till en nyare halogen, så skulle detta innebära ca 30% starkare ljus.

Högre säkerhet med bättre billjus

Om du vill så kan du byta från den traditionella halogenlampan till Xenon eller Led. De har dock både fördelar och nackdelar. När det kommer till Xenon, så är nackdelen att den inte förbrukas lika långsamt som varken halogenlampan eller Led. Xenonlampan kan dessutom ta en liten stund att antändas. Fördelen med Xenon är dock ett brett och klart vitt ljus som tänder upp vägen på ett fantastiskt vis.

Om vi går vidare till LED så är fördelen den långa tid som lampan håller innan den brinner ut. Eftersom dioder i LED belysning inte har samma risk att bli överhettade som halogen och xenon och det ger dessa lampor förvånansvärt längre livslängd.

billjus-2021

In på detaljerna med Xenon billjus

Xenonljus är framtaget för att få fram ett kraftfullt ljus med kort antändningsfrekvens. Ljuset skapas ur ädelgasen Xenon som fyller urladdningsröret där ljuskällan i Xenonljus skapas ifrån. Xenon ger, på grund av sin gas, en stor mängd ljus med anmärkningsvärd uppvärmningstid för lampans antändning. Något som talar för Xenon är att de är faktiskt inte drivna av bilbatterier som andra lampor.

För att Xenon ska fungera, så behöver de en elektronisk push i form utav en ballast som förser lampan med ström och som är till för att antända urladdningen som sker i lampan för att skapa ljus.

Eftersom Xenonljus är så kraftfullt, så behöver halvljuset vara höjdjusterat för att inte blända andra trafikanter. När du ska byta in dina halogenlampor till Xenonlampor behöver kolla närmare på vilken lamptyp ditt fordon har för att konverteringen skall ge bästa effekt och resultat.

In på detaljerna med LED billjus

LED lampor är ett alternativ till Halogenlampor och Xenonljus. LED ger ett mycket kraftfullare ljus än generella glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin fördelaktiga design av sockeln. Fördelen med LED lampor är att de har en mycket lång förbrukningstid som skiljer sig stort mot resterade strålkastares livslängd. Faktorer som gör att lampan håller är volymen värme som den utsätts för.

Med värme så dör LED lampan snabbare och det är viktigt att montera lampan efter en manual och att lampan är kompatibel med bilen för att förhindra påskyndandet av förbrukningen av ditt billjus.

Designen för LED är menad att hålla länge och för att samtidigt leverera ljus som är skarpt och som ger god sikt. Det viktigaste bakom förbrukningstiden är Dioden i LED lampan som är designad att inte dra lika mycket ström. LED lampor drar mycket mindre ström jämfört med sin föregångare glödlampan och har en antändning som är snabbare gentemot glödlampan. Det är verkligen till sin fördel om du använder LED lampor till dina bromsljus, där det kan vara en livsavgörande faktor kring hur snabbt ditt bromsljus antänds.

In på detaljerna med Halogen billjus

Det är gasen Halogen som gett lampan i billjuset sitt namn. Halogen skapar en hög temperatur vid antändning och som skapar ett mycket starkare, klarare ljus och en längre förbrukningstid jämfört med en glödlampa. En lampa med Halogen drar väldigt lite energi och har en mycket lägre strömförbrukning än en traditionell glödlampa.

Gasen Halogen skapar ett klart, varmt, vitt ljus med en snabb antändningsnivå. Halogenlampan är ett bra alternativ om behovet är att få liknande ljussken som exempelvis Xenonljus. När det kommer till ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att designa glödtråden. Glödtråden är den viktigaste parametern för att få ett jämnt och bra ljusflöde över hela området som ska lysas upp. En glödtråd med fel position kommer att resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt när du kör i mörker.

Vill du läsa mer, rekommenderar vi att du läser vårt senaste inlägg här.