Teslas tyska fabriksarbetare ska inrätta ett fackligt företagsråd

Teslas tyska fabrik

Teslas tyska fabrik

BERLIN — Anställda vid Teslas nya enorma fabrik nära Berlin kommer att välja ett företagsråd som kommer att företräda intresset, sade en tysk fackförening på tisdagen.

Fackförbundet IG Metall sa att sju anställda hade tagit det första steget mot att inrätta ett företagsråd, som planerar att välja en valkommitté den 29 november.

“En fackförening har i uppgift att se till att arbetstagarnas intressen får en röst och därmed också en tyngd. Detta är i linje med den demokratiska arbetskulturen i Tyskland”, säger Birgit Dietze, IG Metall-distriktsledare i Berlin, Brandenburg och Sachsen. Tesla-fabriken nära Berlin kommer att sysselsätta 12 000 arbetare, även om endast cirka en sjättedel av dem har anställts hittills, vilket innebär att valet av ett företagsråd inte kommer att äga rum snart, sa IG Metall.

IG Metall har sagt att sökande har berättat att Tesla, vars vd Elon Must är känd för sitt steniga förhållande till organiserad arbetskraft, erbjuder lön 20 % lägre än de kollektivavtalade lönerna som erbjuds hos andra tyska biltillverkare.

Tesla skakar också om konventionella tyska kontrakt genom att erbjuda paket med aktieoptioner och bonusar snarare än förutbestämda semesterersättningar.

Tesla svarade inte omedelbart på ett telefonsamtal eller e-postbegäran för kommentar.

Tidigare i år beordrades Musk att radera en tweet från 2018 som hotade att amerikanska anställda skulle förlora sina aktie-optioner om de bildade en fackförening.

Musk irriterad över tyska lagar och processer och sa i ett brev till myndigheterna i april att landets komplexa planeringskrav stod i strid med den brådska som krävs för att bekämpa klimatförändringarna.