Leasa bil

leasa-bil

Leasa bil

Det har blivit allt mer populärt under åren att leasa bil. Det är ett väldigt smidigt sätt för dig som speciellt vill ha en leasingbil via företaget, men även för dig som privatkund, istället för att köpa en ny bil. Slipp att betala en stor klumpsumma direkt för en ny bil, utan dela istället upp betalningarna genom ett företags eller privatleasing.

Hur går det då till när du ska leasa bil och vad bör du tänka på? Även om du ska leasa elbil eller något annat fordon, så gäller samma villkor. När du leasar ett fordon, kan man säga att du hyr det av säljaren under en viss tidsperiod. Tidsperioden skiljer sig åt, men brukar vanligtvis vara på 36 eller 48 månader. I slutet av din leasingperiod har du möjlighet att lämna tillbaka fordonet till en återförsäljare eller köpa det för ett förutbestämt belopp enligt leasingavtalet.

Hyran för bilen är i allmänhet mindre än den månatliga betalningen som skulle vara i fall att du skulle köpa en bil på avbetalning. Månatliga återbetalningar av billån beräknas utifrån försäljningspris, räntesats och antal månaders återbetalning av lån, vilket inte är samma när det kommer till att leasa bil.

leasa-bil
Vilka fördelar och nackdelar finns det med att leasa bil?

Den största nackdelen med leasing är att du i princip endast ”hyr” bilen. Du har inget värde i bilen, utan du hyr den endast, det är inte ditt fordon. Du betalar varje månad men gör inte anspråk på någon äganderätt av bilen efter att hyresavtalet löper ut. För att förtydliga, så betyder det att du inte kan sälja eller byta bil för att sänka kostnaden för ditt nästa fordon.

Leasa bil hade dock inte varit så populärt om det inte funnits fördelar med det. Privatleasing är en trend som inte ser ut att brytas på ett långt tag framöver och för att hjälpa dig som kanske går i valet eller kvalet mellan att köpa bil och leasa bil. Så har vi listat upp för och nackdelar som förhoppningsvis hjälper dig en bit på traven i leasing eller köp.

leasa-bil

Lägre månadskostnader jämfört mot ett nytt bilköp – Som vi nämnde innan är den månatliga kostnaden jämfört med ett bilköp anmärkningsvärt mindre. I allmänhet är den månatliga betalningen betydligt mindre än det belopp som betalas för ett billån eller avbetalning. Vissa människor väljer till och med en lyxigare bil som de annars inte skulle ha råd med när de väljer att leasa bil.

Ny bil vartannat år – Med leasing har du möjlighet att få fler än en bil på köpet. Om du tycker om att exempelvis byta iPhone varje år för att få det senaste, så kan det här vara ett alternativ för dig. Efter några år kan du diskutera hyresavtalet med din bilhandlare och få din nästa nya bil.

Bilservice ingår – Många nya bilar erbjuder minst tre års garanti. Därför måste de flesta reparationer betalas under ett treårsavtal. Leasingavtal hanterar i allmänhet betydande oförutsedda kostnadsrisker under längre tid än så.

Inte lika ekonomiskt – Om du tänker på det långsiktigt, så är en privatleasing inte lika positiv när det kommer till ekonomi. Eftersom det i slutändan kommer att bli mer kostnader för dig genom att leasa bilen än vad det skulle kostat att köpa bilen direkt.

Försäkrad om olyckan skulle vara framme – Om du har varit inblandad i en bilolycka innan ditt leasingavtal upphör kan du bli ansvarig för vissa kostnader som inte täcks av din bilförsäkring, såvida inte hyresavtalet inkluderar bilförsäkring. Denna typ av försäkring täcker alla oförutsedda kostnader som kan bli innan hyresavtalet löper ut, oberoende på bilens bilmodell och värde.

Om du vill veta mer om just den bilmodellen som du är intresserad av och hur det ser ut angående möjligheterna för att byta till exempel Xenonljus eller ändra något på bilen. Rekommenderar vi att du hör mer med en återförsäljare som har full koll på vad som passar till din bilmodell.

 

Vi vill tipsa om vårt senaste inlägg om bilbatteri. Läs det genom att klicka här.

Leave a Reply