Biluppgifter via Transportstyrelsen

biluppgifter-via-transportstyrelsen

Biluppgifter via Transportstyrelsen

Hur får jag tag på mina fordonsuppgifter?

Av olika skäl behöver bilägare eller myndigheter då och då information om ett specifikt fordon. Det kan vara på grund utav att man vill göra en skadeanmälan, göra ett ägarbyte eller ställa av eller på fordonet. Via ett formulär hos Transportstyrelsen finns möjligheten att se över biluppgifter ur det specifika bilregistret som Transportstyrelsen har. Du får fram biluppgifter som exempelvis registreringsnummer, vem äger bilen, bilskatt och mycket annan bilinfo.

biluppgifter-via-transportstyrelsen

Transportstyrelsen fordonsuppgifter

I fordonsregistret kan du söka fram information om mina fordon genom att ange varje fordons specifika regnummer. Det behöver inte vara du som står som ägare på ett fordon för att du ska kunna ta del av fordonsuppgifter. På Transportstyrelsen har du möjlighet att göra en fråga på annat fordon, men du får då endast fram grundläggande biluppgifter. Om du gör en fråga på annat fordon genom att ange registreringsnummer i fordonsregistret, så får du fram information om besiktningsuppgifter, bilskatt och teknisk specifikation.

Transportstyrelsens biluppgifter är de mest specifika och den enda statliga myndighet i Sverige där du kan få ut fullständiga uppgifter kring ett fordon. Det är väldigt vanlig att privatpersoner och företag använder sig av bytbil som är en av Sveriges största upphandlare, försäljare och annonsörer av nya och begagnade bilar. I söksystemet för fordon som de har på bytbil kan personer och företag söka efter specifika bilmodeller, märken, årsmodell och mycket mer, men de kan inte få fram fullständiga biluppgifter som Transportstyrelsen har. Till exempel kan du inte få fram uppgifter som nämnt innan som vem äger bilen eller andra mer privata fordonsuppgifter.

Biluppgifter – Transportstyrelsen eller Trafikverket?

En sak som är väldigt vanligt i Sverige är att gemene man tror att Transportstyrelsen och Trafikverket är samma sak. Eller att Transportstyrelsen är en organisation som tillhör Trafikverket och att det är Trafikverket som ansvarar för Transportstyrelsen. Det är faktiskt så att Transportstyrelsen och Trafikverket är två helt olika myndigheter som verkar och arbetar inom olika frågor och områden. Låt oss reda ut dessa två en gång för alla och beskriva mer ingående vad som skiljer dem åt.

Transportstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar med alla frågor inom områdena som har med trafik att göra. De är verksamma inom områdena järnväg, sjöfart, körkort, väg och yrkestrafik. Det är den här myndigheten som har hand om och som utfärdar tillstånd i form utav certifikat och körkort. Transportstyrelsen har hand om lagring och tillhandahåller all information kring fordon och ägare och det är den informationen som personer och företag får ut i form av exempelvis biluppgifter i deras fordonsregister. Svar på frågor om vägmärken och regler om exempelvis vinterdäck och trafik besvarar och har Transportstyrelsen hand om.

Läs mer om Transportstyrelsens arbete här.

Trafikverket är en statlig myndighet som fram tills år 2010 hade namnet Vägverket. Trafikverket tog över den statliga verksamheten Vägverket och passade samtidigt på att byta namn. För den som idag söker efter Vägverket eller försöker hitta myndigheten blir direkt kopplad till Trafikverket. Trafikverket (Vägverket) har som största uppgift att planera långsiktigt för all trafik och trafikslag inom Sveriges gränser. Trafikverket ansvarar för och planerar även för att Sveriges statliga vägar och järnvägars underhåll och drift och allt inom bygg som rör dessa områden. Denna statliga myndighet arbetar med allt inom säkerhet i trafiken.

Deras arbete berör trafiksäkerhetskameror och att planera var det gör mest nytta att ha fartkameror och var de bör placeras för att hjälpa polisen i deras trafiksäkerhetsarbete. Trafikverket arbetar kontinuerligt med trafikinformation och det är de som tillhandahar när det ska informeras om trafikläget och vad för regler och anvisningar som förbättrar det dagliga flödet i trafiken runt om i Sverige inom de olika trafikområdena.

Läs mer om Trafikverkets arbete här.

 

Missa inte vårt senaste inlägg om Fälgrenovering och Fälgvård. Klicka här för att se inlägget.

Leave a Reply