Körsimulering i spel och verklighet

 

Skillnaden mellan att faktiskt köra en bil och att köra bil i en simulator blir allt mindre. Det är nu mer eller mindre möjligt att testa nya bilmodeller, uppleva olika körförhållanden, hastigheter och underlag direkt från tv-soffan eller gaming-stolen.
Den tekniska utvecklingen som har gjort detta möjligt tillskrivs till stor del speltillverkare. De vill ge sina spelare en så verklighetstrogen och fartfylld upplevelse i deras racingspel som möjligt. Men utvecklingen har inte bara gynnat spelen. Verklighetstrogna körupplevelse har visat sig vara till stor hjälp i flera andra sammanhang.


Källa: Unsplash

Speltillverkare älskar racing

Man behöver inte leta länge för att hitta mängder med olika bil- och racingspel. Kategorin är välfylld och det har släppts bilspel ända sedan de första spelkonsolerna kom. Det finns bilspel som är mer eller mindre realistiska. Vissa går ut på att köra bilar medan andra involverar påhittade fordon, eller fordon med andra funktioner. Rocket Soccer Derby är till exempel ett mobilspel där man spelar fotboll med bilar. Street Racer och Drive Multiplier Mayhem är spelautomater online. De är klassiska spelautomater med syftet att få upp lika symboler i rad för att vinna. Skillnaden är att spelplanerna, symbolerna och alla extrafunktioner har anknytning till bilar, racing och motorvärlden.
Racingkategorin innehåller däremot flest realistiska spel. 2022 verkar bli ett stort år för racingspelen och flera kända spelserier har släppt nya upplagor. I mars släpptes Gran Turismo 7 och i juni kom F1 2022. Dessutom har Assetto Corsa släppts till mobilen, men vi måste vänta till 2024 för Assetto Corsa 2. Alla dessa spelserier är kända för att försöka simulera verkligheten och de har lyckats på flera sätt. Med rätt gamingrattar och pedaler, och eventuella VR-headset, är det nästan bara fartvinden som saknas.

Fördel för körskolor och bilhandlare

Körsimuleringen som används i spel kan även användas i andra sammanhang. Med hjälp av simulatorer kan bilhandlare låta potentiella köpare testköra deras bilar innan de beställs hem till butiken. Detta gäller både nya och äldre modeller. Om kunden gillar upplevelsen kan det bli aktuellt för handlaren att lägga en beställning på en ny bil eller låna hem en demobil. På det här sättet sparar handlaren både på kostnader, tid och utrymme.
Vissa körsimulatorer har till och med blivit så pass bra att körskolor har börjat att använda dem i sin utbildning. Genom simulering kan deltagare få öva på svåra och rent av farliga situationer – utan att känna press. De kan också testa på att köra i olika väderförhållanden, till exempel på isigt underlag eller i spöregn.


Källa: Unsplash

Det är samtidigt inte bara människor som kan öva på bilkörning med simulering. För att förbereda självkörande bilar har det släppts ett omfattande simuleringsprogram som låter dem öva på olika situationer. Enligt utvecklaren skulle det ta alldeles för lång tid för den självkörande bilen att lära sig alla situationer själv. Med ett simuleringsprogram kan den snabbt lära sig hur den ska agera under olika situationer och förhållanden.
Att det kommer bättre och mer avancerade körsimulatorer för bara med sig fördelar. Spelare får chansen att köra Formel 1-bilar och andra fordon som de kanske inte har chansen att köra annars. Det kan göra oss till bättre förare och eventuellt leda oss till vårt nästa bilköp.

Här finner du fler tips om bilägande och dess skötsel: Fansupportforum