Framtiden för Formel 1

Framtiden för Formel 1

 

Formel 1 är en av världens främsta och mest följda motorsporter. Den har lockat fart- och bilentusiaster sedan 1950 och planen är att den ska fortsätta att göra det i flera decennier till. Detta kommer däremot att ske på ett lite annorlunda sätt än vad fans och supportrar är vana vid.

formel-1

Källa: Unsplash

 

Nya regler

 

2019 meddelade motorsportsförbundet, FIA, och ägarna av Formel 1, Liberty Media, att det var dags för förändring. Tre stall av tio hade dominerat sedan 2016 och det behövdes något nytt för att sporten skulle fortsätta att locka publik.

 

Från och med 2022 kommer det att införas ett budgettak. Bilarna kommer att bli tyngre och mer likvärdiga. Det kommer att sättas större krav på förarna och mindre krav på tekniken. Syftet med förändringen är att öka konkurrensen. Stall ska inte kunna vinna på grund av att de har mest pengar. Det ska vara en tävling om vilka förare som kör bäst. För att det ska lyckas måste bilarna byggas på samma villkor.

 

Det kommer att läggas till ytterligare regler efter den första säsongen. Bland annat väntas det köras totalt 25 deltävlingar. Det kan även komma att sättas tak på hur stora löner förarna kan få, skriver https://www.aftonbladet.se/sportbladet.

formel-1

Källa: Unsplash

 

2021 blir sista året

 

2021 var tänkt att bli det första året med de nya reglerna, men de har skjutits fram en säsong. Det innebär att det här året inte kommer att bjuda på så många nya innovationer, utan istället likna den som kördes 2020. En förändring är däremot att det kommer att köras ytterligare ett grand prix, vilket tar antalet deltävlingar till 23.

Formel 1 2021 kommer att köras mellan mars och december. Den nuvarande världsmästaren, Lewis Hamilton, har skrivit under ett nytt kontrakt med Mercedes, uppger https://www.mestmotor.se/automotorsport. Han kommer att stanna i stallet i minst ett år till.

 

Hamilton har vunnit sju förarmästerskap och jagar sin åttonde titel. Om han vinner går han om Michael Schumacher och blir den som har vunnit flest VM-titlar någonsin. Enligt spelbolagens nyhets och odds tips, som finns på https://extra.bet365.com/news/sv, är Hamilton förhandsfavorit med oddset 1.33. Närmast jagande är Ferraris, Max Verstappen, med oddset 6.00

 

Undertecknat FN:s klimatmål

 

2020 undertecknade FIA FN-initiativet Sports for Climate Action. FIA har därmed lovat att efterleva klimatmålen som skrevs i Paris 2015.

Förbundets klimatmål är att all deras logistik, alla resor och fabriker helt ska drivas av förnybar energi till 2030. De ska vara koldioxidneutrala till samma år och till 2025 ska de helt ha slutat att använda engångsartiklar. De ska istället satsa på återvunna material och produkter samt på återbruk. Enligt uppgifter har FIA även ha tagit fram ett helt nytt bränsle som är hållbart. Detta ska användas till nya motorer som planeras till säsongen 2025. Det finns få uppgifter om vad bränslet innehåller, men några tror att det rör sig om något som liknar HVO100.

formel-1

Källa: Unsplash

 

Det märks att det blåser förändringens vindar inom formel 1. Med miljö och en ökad konkurrens i fokus hoppas ägarna att få liv i den anrika motorsporten och fortsätta att locka trogen såväl som ny publik.

SEO By Webstr.se